28.5.16

Empayar pelaburan hartanah

Saya nak berkongsi dengan semua orang yang membaca entri saya pada kali ini iaitu mengenai kejayaan saya dalam sekelip mata. Dan tidak disangka-sangka. Itulah ketentuan rezeki namanya.

Sebenarnya, ada 4 jenis rezeki yang telah ditentukan kepada kita. Satu. Rezeki yang Allah sudah jamin semua dapat. (surah Hud ayat 6). Dua. Rezeki yang diberi Allah mengikut kadar usahanya. (surah al-Najm ayat 39). Tiga. Rezeki yang Allah tambah jika kita bersyukur. (surah Ibrahim ayat 7). Empat. Rezeki yang datang secara tidak disangka. (surah al-Thalaq ayat 2&3)

Sesungguhnya rezeki datang dalam pelbagai bentuk. Pada usia sebelum menjelang 40 tahun, saya telah berjaya memiliki 5 rumah banglo setingkat di pelbagai lokasi. Empayar pelaburan hartanah saya mula berkembang.

Simpanan yang banyak belum tentu menjanjikan kemewahan. Jadi, saya ambil keputusan untuk mula menceburkan diri dalam hartanah di Ibu Kota Kuala Lumpur dan di bandar-bandar utama yang lain. Saya tak hiraukan duit simpanan yang semakin berkurangan. Apa yang penting kita perlu ada aset yang bernilai.

Dalam keadaan ekonomi semasa yang tidak menentu, sesesakli saya rasa keperitan juga untuk bertahan dalam dunia hartanah. Hampir-hampir ada hartanah saya yang terjual. Berkat kesabaran dan kegigihan saya. pelaburan saya masih bertahan. Malah empayar saya makin berkembang. Mujurlah saya ada rakan kongsi yang sanggup memberi dana kepada saya. Tidak disangka pula, ada yang ingin membeli aset saya dengan bidaan yang tinggi. Hasil pelaburan membawa banyak pulangan, saya hampir memiliki hotel, ladang, kebun, aset yang lain

Dalam satu situasi, saya hampir-hampir dipenjarakan kerana terlibat dalam jenayah kolar putih. Mujurlah kolar masih putih guna detergen yang efektif. Kes menceroboh tanah yang tidak dibenarkan juga saya pernah hadapi. .

Tapi harapan saya musnah. Hajat dan cita-cita saya hancur lebur. Cita-cita tak kesampaian. Semuanya berpunca daripada saat yang menyakitkan. Merobek jiwa dan raga saya. Punah semua.


Anak saya pijak papan SAIDINA saya. Runtuh semua rumah dan hotel yang dibina. Duit tak payah cakapla. Berterabur satu rumah. Habis semua pelaburan saya. Whoa!!.

27.5.16

Mengejutkan
Pagi itu. Ada elemen kejutan. Katanya. Kau bukan tak tahu. Kalau kejutan begini. Aku memang fobia. Lebih-lebih lagi di hadapan khalayak ramai dan pentas yang tinggi. Tiba-tiba aku kena naik pentas. Ambil kertas kuning. Sampai atas pentas. Aku terfikir. Mana nak lalu ni. Lalu aku ambil keputusan lalu kat depan pegawai bomba untuk berjabat tangan. Beliau terpaksa berundur memberi laluan kepada aku. Terfikir aku nak keluar balik. Tapi aku teruskan berjabat tangan pula dengan TKP JPBDSM. Beliau juga terpaksa memberi laluan. Kemudian barulah aku dapat berjabat tangan dengan YBhg. Datuk KSU. Banyak betul rintangan aku lalui celah 'coffee table' yang ada di depan tu. Mahu saja aku alihkan meja tu. Hampir-hampir. Aku tak biasa melintas depan meja. Sudahnya, pegawai-pegawai yang aku salam terpaksa berundur ke belakang dalam laluan yang sempit demi memberi laluan kepada aku. Baru aku rasa satu penghormatan untuk aku. Kah kah kah... Macamana aku boleh lalu celahan meja tu? Penerima sebelumnya lalu mana? Entah. Aku pun tak pasti kenapa boleh jadi begitu. Aku jawab, aku suka lain daripada yang lain.  Harap 'punchline' aku menjadi. Itu satu hal.

Hal yang lain pula, sampai di bawah. Disebabkan aku dapat ranking ketiga. Dengan hanya menjawab beberapas set soalan online yang dikemukakan. Aku dikecam 'kaw-kaw'. Mereka suruh aku makan di meja VIP. Bolehlah pohon kenaikan gaji, diberi penghormatan untuk diberi kautamaan dalam hal macam-macam kemudahan. Bolehlah disampaikan di tempat bertugas nanti oleh YAB MB. Bolehlah berbangga dengan kepingan kertas kuning itu. Kah kah kah.. Aku hanya mampu senyum. Tanpa membalas sebarang kata. Harap ia menjadi 'silent killer' kepada yang tidak berpuas hati dengan itu semua.
.

25.5.16

Cermin diri kita nampak apa
Semalam saya cuba berkomunikasi dengan pembantu saya atau dengan kata lain Technical Assistant. Ia tentang soal proses kerja yang terdapat sedikit kekeliruan.  Tapi malangnya, saya cuba mahu memahami apa yang beliau jawab pertanyaan saya, tak boleh saya hadam apatahlagi untuk saya faham. Lagi pula, cara beliau bercakap seolah seperti lontaran suaranya dikemam-kemam tidak keluar semuanya. Dua kali saya menanyakan soalan itu namun saya tak mendapat jawapan yang sebenar.

Jadi, kesimpulannya, saya nampak ada dua kemungkinan. Satu, pembantu saya tak berusaha untuk memahami saya kerana lontaran suaranya dikemam. Kedua, saya sendiri yang tak faham atas penjelasan berkenaan. Oh, sebenarnya tiga. Ketiga, saya lemah dalam menanyakan soalan untuk dia jawab dengan baik. Ya, saya akui saya yang lemah. Belum berjaya untuk memandu beliau menjawab pertanyaan dengan betul dan mesej itu sampai.
.

12.5.16

Tanpa bezaPada satu majlis VVIP. Saya bertugas sebagai kameraman. Saya suka tugas ini sebab saya sukakan seni fotografi. Merakam segala aktiviti daripada mula sampai habis. Tak payah paksa-paksa saya. Tahulah saya jalankan tugas saya secara sukarela.

Tapi saya sedih. Kalau saya tak bertugas sebagai kameraman. Maka saya sebaris dengan tetamu kehormat yang lain. Tapi sayang, manusia zaman sekarang hanya memandang penampilan luaran. Apabila saya mengenakan kostum jurukamera. Bersalaman dengan saya pun tak mahu. Ingat! Dunia ini bersifat sementara. Taknak berjabat tangan dengan saya pun tidak mengapa. Tapi tolonglah, hormati saya. Dan jangan membezakan orang itu disebabkan karier atau jawatannya. Tak baik tau! Berdosa..


.

10.5.16

Pengorbanan ayah sadoMalam itu. Makan bersama. Hidangan macam-macam. Penuh meja. Ayah macam biasa. Makan penuh selera. Anak-anak ayah juga begitu. 

Koma.
Kedengaran suara anak ayah setakat ini yang paling bongsu. "Ayah, tak habiss.."
"Bak sini, ayah habiskan. Rezeki jangan dibuang-buang.."

Lalu ayah menyuap makanan ke mulutnya satu-persatu. Dengan perlahan.

Koma lama.

Belum sempat habis. Kedengaran suara beikutnya. 
"Ayah, tak habiss.."
"Bak sini, ayah habiskan. Rezeki jangan dibuang-buang.."

Akhirnya, ayah habiskan semua. Pada mulanya ayah makan ikut keperluan. Tapi ayah kena berkorban untuk habiskan semua makanan anak-anak. Yeay! Ayah sado!!.

4.5.16

Lihat dua belah

Dalam satu mesyuarat.

Aku memberikan cadangan begini begitu. Macamni macamtu.

Di akhir mesyuarat. Aku yang mencadangkan tetapi tindakan tidak diambil alih oleh ahli mesyuarat. Sebaliknya aku yang kena buat apa yang aku cadangkan. Apa guna mesyuarat? Kau cadang dan kau sendiri buat?

Dalam mesyuarat yang lain pula.

Aku hanya membisu. Malas aku nak mencadangkan apa-apa.
Takut aku pula yang terkena lagi. Apa guna mesyuarat kalau ahli diam membisu? Datang hanya makan karipap?


Dalam mesyuarat yang lainnya.

Aku tiada dalam mesyuarat. Aku mewakilkannya. Pengerusi mesyuarat sedar ketiadaan aku. Lalu pengerusi memohon agar aku dipanggil untuk hadir mesyuarat. Apa guna mesyuarat?

Kau cadang kau sendiri buat?
Kau hanya diam buta membisu?
Kau datang nak makan karipap?

Atau kehadiran kau amat diperlukan kerana ketiadaan kau amat dirasai.

Positif..

Surat Hari Famili G4L4Rujukan kami : Bil (1) dlm G44L/FD/01/2016(1)
Tarikh : 21 April 2016

Kepada : Semua CREW G4L4

Assalamualaikum & Salam Muafakat 

Perkara : FD G4L4 2016 dengan tagline sementara : "Jatuh Bangun Bersama"

Dengan hormatnya saya merujuk kepada perkara di atas.

2. Untuk makluman semua CREW. Hari Famili (HF) datang lagi kali ini dengan perisa Lemonade Berpudina,  menawarkan kegembiraan yang maksima dan keriangan yang berpanjangan. HF G4L4 telah diputuskan pada ketetapan seperti berikut :

Tarikh : 5 Nov 2050
Durasi : 2 hari 1 Malam
Masa : 8:00 am (tayar golek)
RV : Stadium Kuantan
Tempat : Tg. Buah Bidara Beach Resort, Netherland
Longlat : 20.29351, 102.087472
Web rujukan : takjumpapantai.com
Masa perjalanan dari Kuantan : +~20 jam (motokar)
Kapasiti : Terhad 96 Keluarga (first come basis)
Bajet kasar : RM2500/ famili
Bajet halus : akan diperincikan kemudian

3. Untuk tujuan itu, pelawaan ini terbuka kepada semua CREW yang berminat tanpa didesak atau diugut, perlu menjelaskan deposit sebanyak RM100. Tarikh akhir bayaran deposit adalah sebelum atau pada 31 Mei 2016. 

4. Manakala baki wang perbelanjaan penuh hendaklah dijelaskan sebelum atau pada 12 Sept 2016. Cepat, tempat terhad. Penarikan diri selepas 1 Sept 2016 wang deposit anda tidak dikembalikan. Harap maklum kerana kami perlukan CREW yang tidak memperkotak-katikkan organizer begitu saja. Kendatipun begitu, mungkin* wang deposit itu akan digantikan dengan kuih karipap gergasi berintikan daging.

5. Untuk info, pelaburan CREW utk HF kali ini adalah merangkumi perkara-perkara berikut :
a) Penginapan nyaman nak mampus!
~ free hi speed wifi internet
~ free local self parking
b) Sarapan pagi berkualiti enak!
*+~RM 200
c) Fasiliti yg lengkap termasuk kolam renang & pantai berpasir mulus!
d) 1 Famili : RM50 (collection)
* Lucky Draw
* Doorgift
* Dinner with theme (TBA)
* BBQ
* Telematch (TBA)
e) Kostum HF RM25/pieces ~ terbuka kepada semua CREW (TBA)

6. Sehingga kini, 20 famili telah memberi komitmen untuk menyertai HF ini atas faktor kerelaan hati dan merapatkan ukhuwah fillah.

7. Komitmen dan penglibatan CREW dalam menjayakan program yang paling berprestij ini diharapkan dapat memeriahkan lagi suasana.

Sekian, terima kasih

Yang Menjalankan Tugas,

A. Astakona
Sekretari II G4L4

s.k : pengasas, peneraju, pencetus, pentadbir jajahan, pentadbir kawasan (tulisan ini italic)

Nota :
2 pertandingan akan dibuka kepada semua CREW utk tagline HF. Manakala tema utk HF telah ada pemenang..