9.2.16

Dia... Awek Luar Biasa (2)
Seawal pagi lagi dia sudah bergegas untuk mengadun kuih. Seperti selalu, kuih yang diadunnya akan dihantar ke gerai Kakak Jinda kira-kira jam tujuh pagi atau lebih awal dari itu. Kakak Jinda kadang-kadang cuti. Dapatlah dia berehat. Tapi rehatnya dia sering mengundang kegusaran dan tak senang duduk. Dah biasa macam lipas kudung. Mana boleh duduk goyang buah!

Selepas menghantar kuih, dia menunggu kehadiran si kecil untuk mengasuh. Semasa mengasuh, dia sempatkan juga untuk menjahit jilbab. Bolehlah! Dalam dunia yang meniti ke akhir zaman, rezeki Allah ada di mana-mana. Bukan kemewahan yang dicari sebaliknya keberkatan yang hakiki. Demi meneruskan kelangsungan hidup. Sesungguhnya kita berada di Zaman Mulkan Jabariyyan iaitu zaman diktator dan fitnah Dajjal. Berupayakah aku membawa dia ke Syurga Ilahi? Adakah aku telah mejalankan amanahMu dengan sebaik mungkin?

Sebelah tengahari dia bergegas menyiapkan hidangan makan tengahari untuk seisi rumah. Manakala menjelang senja mengambil semula bekas kuih yang dihantar pagi tadi. Kadang habis. Kadang tersisa. Itu semua rezekiMu Ya Tuhan. Kemudian, beliau sibuk menyiapkan hidangan untuk makan malam pula. Kalau ada lebih sebelah tengahari itulah menunya. Kalau tidak, masak apa yang ada. Menyuruh mereka menunaikan solat. Mengajar ilmu dunia dan akhirat. Semoga diberkati olehMu..
.