12.7.15

Ramadhon part 6

Jasa terhebat Dr.Mahathir. Kenapa ramai yang menyokong Tun M sekarang. Baca ni...

Serangan Waktu Subuh

Diterajui oleh mantan PM kita, iaitu Tun Dr Mahathir Bin Mohamed. Projek hebat yang berlaku pada September 1981 di mana Malaysia mengejutkan Kerajaan British dengan pengambil alihan Guthrie, Sime Darby dan Golden Hope (Ketiga-tiganya syarikat British pd masa tu) melalui projek khas dikenali sebagai Projek Serbuan Subuh dengan membeli saham di London Stock Exchange pada waktu subuh tanpa disedari oleh sesiapa. Apa yang menariknya projek yang diterajui oleh Tun Mahathir itu yang menghantar 4 orang antaranya (Tengku Razaleigh Hamzah dan Ghafar Baba) bukan saja berjaya membawa kembali beratus ribu ekar tanah milik Malaya, malah tanah-tanah lain kepunyaan ketiga-tiga syarikat perladangan tersebut di seluruh dunia dengan anggaran keseluruhan sebanyak RM36 Billion.

Serangan tersebut dilakukan pada waktu subuh kerana dalam dingin subuh hatiku terusik. Kenang nasib diri di rantauan. Bergema takbir raya menitis air mata. Terbayang suasana permai desa. Rindu hati ini inginku kembali. Pada ayah bonda dan saudara. Tetapi aku harus mencari rezeki. Membela nasib kita bersama...

**ulang chorus
Sekian. Selamat berpuasa.

10.7.15

Ramadhon part 5

Berhati-hati semasa ke Bazar Ramadan. Semalam pergi niat dihati nak beli air tebu saja.

Semasa melalui gerai jual kuih dan muih, beraneka macam makanlah jangan hanya dipandang. Ketupat rendang sila nikmati kawan penat memasak malam ke pagi. Wajik dan dodol jangan lupakan peninggalan nenek zaman berzaman. Asyik bersembang pakcik dan makcik hai duit raya lupa nak diberi..

9.7.15

Ramadhon part 4

Info drp Ketua Polis traffik Jalan Bandar Kuala Lumpur. Berhati-hati apabila menggunakan highway utama di seluruh negara pada musim perayaan tahun ini.

Menurutnya lagi , pada kebiasaannya perjalanan jauh tak ku rasa, kerna hati ku melonjak sama, ingin berjumpa sanak saudara, yang selalu bermain di mata. Nun menghijau gunung ladang dan rimba, langit yang tinggi bertambah pilunya. Deru angin turut sama berlagu. Semuanya bagaikan turut gembira.. hoo.. hoo.. hooo... balik kampung... hoo..hoo..jgn sambung nyanyi..baca je..berhati2 dijalan raya...

8.7.15

Ramadhon part 3

Ade sejenis dinosaur macam cicak. Namanya kalau tak silap "Lizarthesorous".

Binatang yang berbahaya dan berbisa. Suka merayap di sepohon kayu daunnya rimbun.

Lebat bunganya serta buahnya. Walaupun hidup seribu tahun kalau tak sembahyang apa gunanya. Walaupun hidup seribu tahun kalau tak sembahyang apa gunanya!

6.7.15

Ramadhon part 2

Semalam di tempat kemalangan, saya dengar perbualan ni. Di antara budak tonto dengan Pak Haji nak pergi terawih
Apa eksiden?
Kereta ji..
Berapa buah kereta?
Sebuah
Oh kalau sebuah lantak diala asal tak nyusahkan orang

Rasa nk lempang laju2 pakcik tu
Kemudian saya berlalu dengan hati terkesan
Lupa pula minta alamat pakcik tu