6.11.14

Mari kongsi ilmu.

Dalam Buku "The Healing dan Discovering the Power of the Water" (By: Dr. Masaru Emoto) disimpulkan bahawa :

1. MARAH selama 5 minit akan menyebabkan sistem imun tubuh kita menjadi lemah selama 6 jam.

2. DENDAM dan MENYIMPAN KEPAHITAN akan menyebabkan imun tubuh kita mati.. Dari situlah bermula segala penyakit, seperti Stress, Kolesterol, Hipertensi, Serangan Jantung, Rhematik, Arthtritis, Stroke (perdarahan/penyumbatan pembuluh darah)…..

3. Jika kita sering membiarkan diri kita Stress, maka kita sering mengalami Gangguan Pencernaan.

4. Jika kita sering merasa KHUATIR, maka kita mudah terkena penyakit Nyeri Bahu atau .

5. Jika kita MUDAH TERSINGGUNG, maka kita akan cenderung terkena penyakit Insomnia (susah tidur).

6. Jika kita sering mengalami KEBINGUNGAN, maka kita akan terkena Gangguan Tulang Belakang Bagian Bawah.

7. Jika kita sering membiarkan diri kita merasa TAKUT yang BERLEBIHAN, maka kita akan mudah terkena penyakit GINJAL.

8. Jika kita suka ber-NEGATIVE THINKING, maka kita akan mudah terkena DYSPEPSIA (penyakit sulit mencerna).

9. Jika kita mudah EMOSI & cenderung PEMARAH, maka kita terdedah terhadap penyakit HEPATITIS.

10. Jika kita sering merasa "SOMBONG" (tidak pernah peduli) terhadap lingkungan, maka kita akan berpotensi mengalami Penurunan Kekebalan Tubuh.

12. Jika kita sering MENGANGGAP MUDAH semua persoalan, maka hal ini boleh mengakibatkan penyakit Diabetes.

13. Jika kita sering merasa KESEPIAN, maka kita boleh terkena penyakit Demensia Senelis (berkurangnya memori dan kontrol fungsi tubuh).

14. Jika kita sering BERSEDIH dan merasa selalu RENDAH DIRI, maka kita boleh terkena penyakit Leukemia (kanser darah putih)

Kongsikan dengan rakan. Banyak faedahnya.


.

4.11.14

Semoga mencapai apa yang diimpikan

Alhamdulillah. Tahniah Afiqah (darjah 4) & Afifah (darjah 1). Membanggakan. Kekalkan prestasi kecemerlangan. Perbaiki subjek yang lemah. Baik dunia & akhirat. Perjalanan masih jauh. Hormat ibu bapa & amalkan akhlak yang terpuji. Terima kasih. Semoga menjadi pendorong.

Kepada Afiqah,
Tahniah! Pencapaian naik mendadak bagi kebanyakan subjek. Perlu memberi perhatian kepada subjek Bahasa Inggeris dan Matematik. dan lebih konsentrasi untuk dua subjek ini. Tenyata anda tidak minat pada pendidikan seni. Subjek lain nampak naik mendadak dan turun markah namun masih kekal secara agregat. Kedudukan 5/43 dan 26/548. Kekalkan prestasi dan usaha sedikit lagi untuk lebih cemerlang. Lebih cenderung dan potensi kepada aliran agama. In sha Allah..

Kepada Afifah,
Tahniah! Keseluruhan subjek mendapat A. Kedudukan 1/42 dan keseluruhan 1/596. Kebanyakan subjek skor, hanya kehilangan 16 markah daripada keseluruhan. Bahasa Arab naik 3 markah, Bahasa Inggeris naik 4 markah. Bahasa Melayu Pemahaman naik 2 markah. Bahasa Melayu Penulisan naik 5 markah. Dunia Muzik dan Dunia Sains & Teknologi masing-masing turun 3 dan 6 markah. Tiga subjek kekal full mark, Pendidikan Kesihatan, Pendidikan Jasmani & Pelajaran Jawi. Nasihat ayah, pelajaran jaga juga, jangan lupa patuh kepada arahan dan nasihat ibu bapa. Jangan jadi orang malas ya. Potensi dan pengkhususan kita gilap ke arah mana.