12.9.14

Masyarakat Malaysia kaya budi bahasa

Pagi.
Seperti selalu-selalu. Aku menunggang motosikal. Menuju ke tempat bertugas. Aku tahu orang akan kata. Aku peduli apa. Aku tahu aku tak pinjam duit mereka.

Sebelum sampai destinasi. Aku singgah di stesen minyak. Kalau kau tanya kenapa. Dah tentu aku nak isi minyak. Takkan nak beli kereta Grand Livina. Apa kejadahnya ada banyak Grand Livina tapi simpan dalam stor rumah. ...

Sampai di pam lima kebetulan kosong. Di sebelahnya pam enam ada awek yang bulu matanya lentik. Aku tau itu palsu. Aku sempat melirik dari sisi. Memakai kemeja menampakkan tali branya. Tanpa bicara. Aku terus menongkat motosikal. Menuju ke kaunter untuk transaksi jual beli minyak. Dalam pada aku mahu melintas, awek di dalam perut kereta sempat aku toleh. Wau! Aku kata dalam hati. Awek itu memberi isyarat tangan bermaksud bagi laluan untuk aku lalu sambil tersenyum. Lalu aku balas senyuman beliau untuk beliau yang jalan terlebih dahulu. Aku tahu senyuman aku tidak palsu. Awek itu tetap mengutamakan aku sebab aku pejalan kaki. Aku syak awek itu seorang pemandu yang berhemah. Perkara ini berulang macam kau pernah dengar 'hidup satu pengulangan'.

Sudahnya, aku di situ. Awek di perut kereta jua di situ. Aku tau ini palsu. Kemudian, terdengar hon baru kami lerai. Awek itu meluncur. Kenderaan yang dipacunya dengan nombor pendaftaran BLU 738. Aku tau nombornya bukan palsu. Dan aku pasti kau juga akan cuba dapatkan nombor pendaftaran ini untuk kau mengorat awek ini. Aku tahu kau marah kerana merekacipta naratif yang berbaur porno dan mengaktifkan keinzalan.

Tapi, pernahkah kau tahu, inilah keja aku selepas bermesyuarat sebagai penenang jiwa selain membaca al-Quran. Sesungguhnya patut kau tahu masyarakat Malaysia kaya budi bahasa. Dan kau pasti tahu manusia dijadikan berbangsa-bangsa dan berpuak-puak lelaki dan perumpuan.

Pagi. Seperti selalu-selalu. Aku menunggang motosikal. Menuju ke tempat bertugas. Aku tahu orang akan kata. Aku peduli apa. Aku tahu aku tak pinjam duit mereka. Syukur, Malaysia masih aman.


.

5.9.14

This is Malaysia

Tadi. Hadir mesyuarat. Pengerusinya sempoi. Tanpa tekanan. Rilek. Sambil makan kuih. Takde hal.

Dalam ucapannya. Beliau pohon. Perkara dibincang dapat selesai. Sebelum beliau pencen. 3 tahun. Setidak-tidaknya, ada legasi yang beliau bawa. ...

Sedih.

Mesyuarat berjalan.

Beliau tanya, ni korang paham tak apa yang dibentang tu?

Diam.

Aku pun kurang paham... Beliau balas.
Semua ahli ketawa berdekah-dekah.. Kah kah kah! Termasuk ahli yang di depan.
Celahan giginya ada cili. Aku syak dia makan kuih tadi.

Sambung.
Ada ahli memberi respon. Di UK begini. Di Australia begini. Eropah begitu. Pum pam pum pam... (cakapnya tak henti cakap orang putih)

Pengerusi balas. This is MALAYSIA brader.. Not same mindset as you talk.

Apahal aku cakap orang putih ni? Semua ahli ketawa berdekah-dekah.. Kah kah kah!

Tadi. Hadir mesyuarat. Pengerusinya sempoi. Tanpa tekanan. Rilek. Sambil makan kuih. Takde hal. Aku syak kuih itu intinya cili.


.