17.3.14

MERDEKARIDE@Jambatan Kedua Pulau Pinang | 16.3.14


Hampir-hampir gua tak dapat kayuh ekoran dari tayar tiubless gua yang anginnya keluar. Mujurla bro Epul, ada bawak tiub. Maka, tayar tiubless gua dimasukkan tiub atas bantuan rakan-rakan seawal jam 7 pagi. Manakala, peserta lain sudah beratur di garisan permulaan. Dengan penyertaan 10,000 orang. Program kayuhan ini telah mencatatkan Malaysia Books of Record. Oleh sebab peserta adalah 10,000 orang kayuhan permulaan agak perlahan dan sangat santai. Laju lagi kalau sorong basikal. Lebih ramai yang mengambil gambar dari yang mengayuh. Lebih ramai yang main-main. Hahaha... Gua pulak beriya-iya nak berlumba. Sib baik dapat kawal.

Jambatan kedua ini dinamakan Jambatan Sultan Abdul Aziz Mua'adzam Shah. Ia merupakan jambatan terpanjang di Asia Tenggara. Dapat berkayuh di jambatan ini merupakan satu pengalaman yang menyeronokkan. Hal ini kerana, kami adalah merupakan kumpulan pertama yang terpilih untuk berkayuh di jambatan ini. Tapi jangan risau. Jambatan ini dah dibuka kepada kenderaan bermotor. Menghubungkan batu kawan ke batu maung. jangan risau juga, tak dapat lalu di jambatan kedua ni pun takpe. Tak ada signifikan apa-apa. View pun sangat menarik. Sepanjang kayuhan terasa tiupan angin bayu memukul badan. Terasa macam kayuh di New Zealand. Pagi itu pun kelihatan awan yang menarik ciptaan Tuhan.

Walau apa pun, medal pun menarik. Dapat sijil penyertaan. Jersi basikal pun dapat. Berbaloi juga event ni. Cuma takde tuah tak menang cabutan bertuah. Boleh cuba lain kali. Mana tau dapat hadiah lumayan maka bolehlah bersara dari kayuhan.
3.3.14

Tanah air api udaraku

Kemarau ini adalah bala' dr Allah.. bala' tu bkn maksud bala' semata2. Bala' dlm bhs arab maksudnya ujian. Ujian utk kita.. bila x hujan2 barulah kita mendongak ke langit.. lihat2 kot ada awan yg akn turunkn hujan.. bila tgok langit..br sedar.. fakirnya kita..sekaya mana pun kita d dunia x mampu turunkan walau setitis pun hujan..

kemarau adlh berpunca dr kezaliman.. 
Bila pemerintah mnzalimi rakyat
Bila peniaga mnzalimi pembeli
Bila manusia mnzalimi sahabat atau org lain
Bila diri sendiri mnzalimi dirinya sendiri dgn maksiat dan dosa..

Ketika itu Allah uji dgn kemarau..
Mengingatkn kita bhw x ada yg lebih berkuasa drpd diriNya
Memohon hujan bukan spt memohon bantuan dr manusia..
Bila tidak diberi bantuan oleh manusia, boleh kita condemn apa la kedekut.. tak da kmanusiaan..
Bila Allah menahan hujan.. apa daya nk komplen itu ini melainkan..
Titiskanlah air mata taubatmu..
Agar Allah titiskan hujan rahmatNya

Walaupun kedengaran berita hujan d beberapa tempat. Jgn dbuang air yg dtadah terdahulu. Batalkan niat juga utk mandi hujan semata mahu jimat air. Hujan menyirami bumi penuh dgn partikel kekotoran n kuman jahat! 

Oh, kurniaan Allah d shah alam hujan hanya sampai tol sg rasau. Semoga Allah menurunkan lbh meluas hujan rahmat d tanah air kita..


.