17.3.14

MERDEKARIDE@Jambatan Kedua Pulau Pinang | 16.3.14


Hampir-hampir gua tak dapat kayuh ekoran dari tayar tiubless gua yang anginnya keluar. Mujurla bro Epul, ada bawak tiub. Maka, tayar tiubless gua dimasukkan tiub atas bantuan rakan-rakan seawal jam 7 pagi. Manakala, peserta lain sudah beratur di garisan permulaan. Dengan penyertaan 10,000 orang. Program kayuhan ini telah mencatatkan Malaysia Books of Record. Oleh sebab peserta adalah 10,000 orang kayuhan permulaan agak perlahan dan sangat santai. Laju lagi kalau sorong basikal. Lebih ramai yang mengambil gambar dari yang mengayuh. Lebih ramai yang main-main. Hahaha... Gua pulak beriya-iya nak berlumba. Sib baik dapat kawal.

Jambatan kedua ini dinamakan Jambatan Sultan Abdul Aziz Mua'adzam Shah. Ia merupakan jambatan terpanjang di Asia Tenggara. Dapat berkayuh di jambatan ini merupakan satu pengalaman yang menyeronokkan. Hal ini kerana, kami adalah merupakan kumpulan pertama yang terpilih untuk berkayuh di jambatan ini. Tapi jangan risau. Jambatan ini dah dibuka kepada kenderaan bermotor. Menghubungkan batu kawan ke batu maung. jangan risau juga, tak dapat lalu di jambatan kedua ni pun takpe. Tak ada signifikan apa-apa. View pun sangat menarik. Sepanjang kayuhan terasa tiupan angin bayu memukul badan. Terasa macam kayuh di New Zealand. Pagi itu pun kelihatan awan yang menarik ciptaan Tuhan.

Walau apa pun, medal pun menarik. Dapat sijil penyertaan. Jersi basikal pun dapat. Berbaloi juga event ni. Cuma takde tuah tak menang cabutan bertuah. Boleh cuba lain kali. Mana tau dapat hadiah lumayan maka bolehlah bersara dari kayuhan.
No comments: