25.10.12

Ular dan gergaji


Suatu malam seekor ular menyelit masuk ke dalam gudang kayu. Secara tidak sengaja, ia menyusur di atas gergaji. Tak pasti gergaji cap apa. Tajamnya mata gergaji itu menyebabkan perut ular terluka. 

Ular beranggapan gergaji itu menyerangnya. Ia pun membalasnya dengan mematuk gergaji itu berkali-kali, serangan tersebut menyebabkan luka parah di bahagian mulutnya pula.

Marah dan sakit yang amat sangat, ular itu berusaha mengerahkan kemampuan terakhirnya untuk mengalahkan 'musuh' tersebut. Ia pun membelit gergaji itu sekuat tenaga. Belitan tersebut menyebabkan lukanya teramat parah dan akhirnya ia pun mati di situ.

Di saat beremosi dan marah, rasanya mudah sekali bagi kita untuk melukai dan menyakiti orang lain. Padahal kalaulah benar-benar kita sedar, sebenarnya yang akan terluka dan sakit adalah diri kita sendiri.

Maka benarlah sabda Nabi SAW yang bermaksud, "Bukanlah orang yang kuat itu orang yang menang bertumbuk, tetapi orang yang kuat ialah orang yang mampu mengawal diri daripada sifat marah." 
(HR Bukhari & Muslim).

19.10.12

Tuntutan kentut

Kronologi Kes Tuntutan Saya


29.03.2012 Taklimat berkenaan Pakej Celcom di bilik sejuk beku tingkat 127 yang ditawarkan oleh C**om dibuat kepada lapisan pegawai melalui wakilnya iaitu Farah Wahida Ahmad Zulkfle (bukan nama sebenar), Account Manager C**om Axiata Berhad

05.04.2012 Memberi maklumbalas kepada En. Abdul Kibas (Ketua Bahagian Penternakan) mengenai pakej yang boleh diambil oleh pegawai
Saya telah memilih pakej C**om Biz Pi98 dengan kontrak 24 bulan. Phone model iPhone 4s – 32GB dengan harga USD 11,778.00

24.04.2012 Bayaran dibuat oleh saya kepada C**om melalui Maybank2u online sebanyak USD 11,778.00

25.04.2012 Resit dikeluarkan oleh C**om kepada saya yang diserahkan dengan tangan oleh Cik Farah Wahida Ahmad Zulkfle

17.05.2012 Emel dihantar kepada saya dan pegawai terlibat di atas kelewatan pihak C**om menyerahkan device kepada semua. mereka komunikasi pakai emel je maklumlah jauh..

22.05.2012 Berjumpa dengan En. Abdul Kibas untuk mengambil iPhone 4s yang telah dibayar.

23.05.2012 Menggunakan iPhone 4s

29.05.2012 En. Abdul Kibas berjumpa dengan saya menyatakan bahawa iPhone yang diberi adalah bukan model yang saya beli. iPhone diserahkan kepada saya adalah iPhone 4s – 16GB manakala saya beli adalah untuk iPhone 4s – 32GB
Saya menyemak perkara ini dan model yang diberi adalah iPhone 4s – 16GB.

30.05.2012 Saya telah emel permasalahan saya kepada Cik Farah Wahida Ahmad Zulkfle berkenaan dengan penggantian iPhone 4s – 32GB yang sepatutnya saya terima.
Daripada emel berkenaan menyatakan bahawa C**om telah menyerahkannya device berkenaan kepada En. Abdul Kibas melalui wakil yang dilantik oleh C**om iaitu SAMART i-MOBILE (MALAYSIA) SDN. BHD. (644138-V) kerana Delivery Order telah ditandatangani. Dalam masa yang sama En. Abdul Kibas menafikan bahawa dia tidak menerima device berkenaan. Farah Wahida telah forwardkan emel berkenaan kepada En. Raduwan Abd Maulud (ini nama sebenar)  melalui emelnya dwan@c**om.com.my

31.05.2012 Emel saya diforwardkan oleh Cik Farah Wahida kepada En. Raduwan Abd Maulud yang berbunyi :

Salam Boss,
Can we do anything to help my client?
Kesian gak kat dia.
Regards,
Farah Wahida Ahmad Zulkfle

06.06.2012 Saya telah memulangkan iPhone yang saya terima beserta memo kepada En. Abdul Kibas kerana device itu bukan milik saya.
Saya telah menghubungi Cik Farah Wahida tentang perkara ini.

08.06.2012 Saya telah SMS kepada Cik Farah berkenaan dengan kontrak saya dengan C**om adakah berjalan atau bagaimana sedangkan iPhone berkenaan saya tidak menerimanya
Dia memberitahu bahawa kontrak tetap berjalan. Untuk iPhone saya dia menunggu kata putus dari En. Raduwan Abd Maulud
Cik Farah mahu tolong kes ini.

15.06.2012 iPhone yang telah dikembalikan telah diserahkan kepada pegawai berkenaan. Kes iPhone saya masih menunggu approval dari En. Raduwan Abd Maulud. Jika ada apa-apa akan diberitahu kelak.
Saya minta beliau cuba selesaikan akhir bulan Jun 2012
Dia akan cuba katanya.

24 & 25.07.2012 Menelefon telefon bimbit (019-3782275) Cik Farah tetapi tidak berangkat
07.08.2012 Menelefon telefon bimbit Farah sekali lagi tidak berangkat
Menelefon di pejabatnya juga tidak berangkat. Disambungkan kepada En. Raduan. En. Raduan memaklumkan masih belum mempunyai apa-apa maklumbalas daripada syarikat yang membuat penghantaran iPhone untuk C**om. Beliau telah terima emel daripada En. Abdul Kibas. Kedua-dua pihak tidak mahu mengaku kesilapan.

Saya memfailkan tuntutan ke Tribunal Tuntutan Pengguna Shah Alam
Saya menuntut iPhone 4s – 32GB dan kos kerugian yang dialami saya.

Yang Benar,……………………………

AHTOK ASTAKONA
Vokalis Kumpulan
Tulang Anjing Hitam Pekat

18.10.12

Surat kepada penerima device

Ahtok Astakona
Atas Bumi
Negeri Selangor                                                                           18 hb. Jun 2012


En. Nurul Azhar Bin Husin
Penolong Pengarah
Bahagian PKPK
Jabatan Paling Best di Dunia
Negeri Selangor

Tuan,

PEMULANGAN DEVICE iPHONE 4S 16GB HITAM SERIAL NUMBER : C31H7T45DTC0

Dengan segala hormatnya saya merujuk kepada perkara di atas. Di atas yang dimasksudkan adalah perkara surat ini (Ini senghaja ditambah.
2. Bersama-bersama ini dipulangkan kembali Device iPhone 4S 16GB Hitam Serial Number : C31H7T45DTC0 setelah dimaklumkan dan disedari bahawa device tersebut adalah bukan kepunyaan saya. Kebetulan pula bila saya terambil device ini ia menjejaskan penerimaan pegawai lain yang emosi dengan saya. Siap marah-marah saya menggunakan analogi jika membeli kereta 1.8cc kenapa mengambil 1.6cc. Saya malas la nak bertekak dengan dia. Lagipun tiada mendatangkan sebarang faedah. Device yang seharusnya saya terima adalah iPhone 4S 32 GB – Putih yang ditawarkan oleh pihak Celcom dengan harga RM 1,778.00 dengan pakej Celcom Biz Pi98 kontrak selama 24 bulan.
3. Untuk makluman tuan, perbezaan spesifikasi ini disedari dianggarkan dalam tempoh melebihi lima hari dari tarikh penerimaan device berkenaan. Setelah mengetahuinya, saya terus menyimpannya semula di dalam kotak sepertimana keadaan sedia kala. Semasa saya simpan dalam kotak tersebut saya pastikan tiada sesiapa yang melihatnya kerana dikhuatiri ia akan berlakunya unsur-unsur sabotaj atau espionaj dari pihak-pihak yang tidak kita ketahui. Dan dua hari selepas itu terus memulangkannya kepada tuan untuk dipanjangkan kepada pihak Celcom.

3. Sehubungan itu, saya memberi jaminan di sini bahawa device ini dipulangkan kembali sebagaimana dalam keadaan sediakala sepertimana asal yang dibekalkan kepada saya. Sungguh! Saya tak tipu. Malahan, saya siap tambah lagi software di dalamnya, screen protector dan casing yang comel. Tapi kesemua aksesori itu saya tak bagila.


Sekian, untuk tindakan pihak tuan selanjutnya. Terima Kasih.


( AHTOK ASTAKONA )
Insan Biasa