17.5.12

Kancil, monyet dan kura-kura
Dah lama tak susun fail dalam komputer. Satu hari, saya sedang melihat-lihat untuk fail yang perlu di susun dan yang perlu dibuang. Saya terjumpa fail ini di komputer saya. Dan saya pasti ini hasil nukilan anak saya yang sulung Afiqah (8). Barangkali, ini masa saya membawanya ke pejabat pada hujung minggu untuk menyiapkan kerja-kerja hal dunia.

Pada suatu hari ada seekor sang kancil dan monyet pada hari kesokanye dia pun memanjat pokok satu persatu tiba-tiba dia ternampak buah dia pun berkata eh ni buah sapa ni oh ni buah sang kancil  sang kancil dan kura-kura rajin manakala pula monyet malas dia pun berkata monyet pun berkata kepada sang kancil  sang kancil tolong aku sang kancil monyet pun berkata sang kancil tolong aku sang kancil aku tak makan 4 hari  esh  esh tak makan 4hari sang kancil pun berkata nah kau makan lah apa yang ko nak.

Hanya orang yang panjang nafasnya boleh meneruskan pembacaan nukilan dia. Semoga dia terus bergiat untuk menulis.

15.5.12

Hari-hari Hari Ibu dan Hari Guru

Tulisan ini hanya spontan apa yang terfikir. Penulis bersifat jujur. Tidak hipokrit dengan sengaja mengada-adakan cerita atau menokok tambah bagi nampak penulis sangat beriman atau sangat tawadduk. Hanya menukilkan sebagai terapi minda.

Satu malam. Tinggal ayah (34). Afiqah (8), Afifah (5) dan Akif (3). Rumah ada perabot sediakala. Ibu (35) dan Arif (1) di hospital. Semua masih dalam keadaan teratur kecuali susunan kasut dan selipar di rak. Esok ada sambutan hari guru di sekolah Afiqah. Sibuk cikgu mewawarkan melalui surat kepada ibu bapa. Sedang hari ibu ke hari ayah ke. Takde pun ibu bapa bagi surat pada guru sekolah. Masa hari pertama ibu dan Arif ada di hospital mereka (afiqah, afifah dan akif) bersedih. Yang paling sedih, Afiqah. Hatinya cepat tersentuh sejak dari kecil dia memang begitu. Dah tak hairan. Tapi, ayah dapat mententeramkan jiwa mereka walaupun ayah turut bersedih. Rasa kekosongan. Kakak, jangan menangis. Ibu jalankan tanggungjawabnya. Ayah pun jalankan tanggungjawab ayah. Hanya lokasi yang berbeza. Malam ini dah masuk malam ketiga. Mereka dah boleh senyum dan bergembira kerana mereka telah faham. Mereka faham dari pengalaman. Pengalaman adalah guru yang terbaik untuk mereka. Satu hari, kalau menghadapi situasi yang sama setidak-tidaknya mereka dah pernah alaminya. Alah bisa, tegal biasa.

Oh, hari ibu dah lepas tapi belum terlambat ayah mengucapkan selamat hari ibu. Tak payah tunggu hari ibu kerana hari-hari adalah hari ibu. Sama juga dengan hari bertemu pelanggan. Hahaha...

Kita tak ada pembantu rumah. Kita kena belajar untuk hidup. Kakak kena faham. Hidup pun satu putaran lengkap. Kadang atas, kadang di bawah. Orang nampak kesenangan kita. Mereka tak mau tahu kesusahan kita dan kepayahan kita. Kita bukan orang senang. Ayah dulu orang susah. Sangat susah dan merempat. Ayah tak mau kakak merasai apa yang ayah rasa. Kalau nak cerita sini panjang lebar. Tak habis. Satu hari, kakak akan faham. Ya, satu hari kakak akan faham. Kalau kita bermula dari kesenangan kita tak tahu apa erti susah dan kepayahan. Ada orang yang lebih susah dari kita. Kita harus bersyukur.

Nak masak memang ayah tak sempat. Ini bukan alasan ayah dan bukan bermakna kita berlagak nak makan luar je. Kita beli bungkus je la. Kakak tanya bila nak bungkus hadiah. Ayah kata jap lagi ayah bungkus. Kakak tolong ayah nanti. Sekarang nak selesaikan urusan kain jemuran, basuh baju, lipat baju dan sebagainya. Susun Beg anak-anak untuk sekolah esok. Petang tadi, dah beli 4 pen batang merah dan kotak stensil untuk Afiqah bawa ke sekolahnya sebagai hadiah hari guru. Itu aje yang ayah mampu untuk menggembirakan Afiqah. Selepas ini, pandu Afifah baca ikrak dan buku e xtra. Alhamdulillah, dia dah lancar mengaji dan membaca. Sedang rakaknya yang lain masih merangkak dan tercungap-cungap.

Kedengaran, Akif menyanyi di bili "memang tak ada lelaki.. Seperti aku..." budak sekarang, 3 tahun dah tahu lagu Aliff Satar.

Dalam pada ayah sibuk mengurus rumah tangga. Afiqah telah ber sms dengan ibu. Bila ayah lihat. Ini sms yang dihantar kepada ibu. Bernombor dari Afiqah dan bertanda ~ dibalas ibu. Alahai.. Terharunya...

1. Bila ibu nak balik
~ Tunggu adik arif sihat dulu ye

2. Tapi kakak sedih
~ Jangan sedih.ayahkan ada

3. Tapi orang lain ada ibu kakak je kat hispital (memang ditulis begini)

~ takpe kejap je, kesian adik arif, diakan tengah sakit nanti dia dah baik ibu balik la. Dah beli pen merah ke
4. Dah ayah belikan. Kakak ada homerk bahasa arab dan sains

~ Ok kakak buat tau. Kalau tak tahu tanya ayah. Adik Arif tak cukup oksigen lg dalam badan dia, kesian dia. Kakak doakan adik cepat sembuh ye

5. Takpalah ini dugaan saje. Semua orang ada dugaan

6. Ibu kakak kesianlah harap ibu pun berdoa amin

7. Selamat malam ibu
~ Selamat malam semua

8. Ibu ayah nak cari kotak ibu tautak kat mana kotak
~ Kotak ape kalu takde masukn je pen tu dlm plastik kuning yg keras ada kat rak bilik akif yg ibu letak barang kuih n jdk ibu.lepas tu letak reben.reben ada kat laci bwh oven.

Selamat Ibu dan Hari Guru.Sent from my iPad

9.5.12

Dalam tidur

Masih katak melalak
Dalam tidur yang mengendur


Sent from my iPad

4.5.12

Tolong bantu


Satu pagi yang hening. Saya keluar menaiki HONDA untuk ke tempat kerja. Dalam perjalanan tayar saya pancit. Saya singgah PETRONAS. Pam tayar yang kempis. Saya pam angin tak masuk. Pam rosak. Tayar makin kempis. Saya tak maki pam itu. Saya beralih ke stesen SHELL. Saya pam. Angin tak masuk juga. Saya naikkan kadar angin pada panel digital. Angin berhembus laju. Saya terkejut. Tapi saya tak melatah mencarut. Terus saya pam. Angin masuk. Tayar jadi keras. Saya bergerak dengan HONDA dengan lancar. Saya melepasi tol. Wo! Jalam sesak.

Saya lihat ada kemalangan. Ramai yang melihat dari yang menolong. Saya tak mau tergolong dalam yang melihat. Saya berhenti mahu tolong. Kemudian makin ramai yang berhenti mahu tolong. Maklumlah, wanita yang terpekik terlolong. Orang datang mahu tolong. Saya tengok dah ramai sangat. Saya beredar. Saya pun termasuk orang yang melihat. Bukan saya tak mahu tolong. Saya ada tugas di pejabat.

Tiba di pejabat. Saya 'punch card'. Tanda merah keluar. Terus saya jumpa ketua bahagian. Saya minta beliau turunkan tandatangan. Dia tanya kenapa lambat. Saya jawab seperti cerita di atas. Habis cerita saya. Kalau kita ada kemampuan, marilah kita tolong orang yang kurang berkemampuan. Tapi ada satu ketika kita kena tolong diri sendiri terlebih dahulu sebelum mahu menolong orang..

1.5.12

Kalau kita tidak fokus apa pun tak boleh (part II)

Saya pergi ke kaunter Mc D. Saya buat order. Penjaga kaunter budak muda. Tengok gadis gedik-gedik yang buat order. Dia jadi tak tentu hala. Saya order bungkus. Dia ulang suara makan sini. Dia pekak barangkali. Saya terus order itu ini begitu begini. Sudahnya, dia tambah satu benda. Saya tak order pun. Masa saya order dia sibuk layan gadis genit. Itu saya tak peduli. Masalahnya saya tak makan sini. Saya mahu bungkus. Saya tak order bubur, dapat bubur. Saya pesan pada budak muda yang serve makanan itu, kawan kau yang jaga kaunter tu dia kerja tidak fokus! Saya mahu bungkus! Awek dan laskar-laskar cinta sedang menunggu di rumah. Saya mahu makan bersama mereka. Apa kejadanya nak makan sini. Jangan sampai saya pergi jumpa lu punya bos!