6.1.12

Inovasi

Gambar di atas, hasil air tangan gua. Wallpaper yang cun untuk Jamuan Hari Raya


Satu hari. Gua mengalah. Bilik persidangan dah lama ditempah. Pegawai itu, datang jumpa gua. Badannya besar. Kalau lu nak pakai bilik tu gua takde masalah. Lu punya kapasiti ramai, gua punya kapasiti tak berapa ramai. Tapi, lu pun tau. Ini kes mahkamah. Tempat lain tidak sesuai. Kapasiti gua ada hakim, responden dan perayu. Tapi, atas dasar ihsan, gua akan bercakap secara halus dengan hakim. Dan atas dasar gua takmau mementingkan diri sendiri, gua beralah. Baru tadi, gua dah slow talk dengan hakim. Gua anggap lu dapat ini arahan pengarah.


HABIS.


Satu hari yang lain. Gua dinasihatkan begini : "Bilik persidangan jika ada kes, keutamaan kepada kes berkenaan. Jangan ada isu untuk dibuat di tempat lain. Ia tidak sesuai. Baru-baru ini, hakim datang jumpa saya menceritakan masalah seringkali diusir. Jika ada pertindihan begini, U datang jumpa I. Kita bincang. Kalau boleh keutamaan saya adalah kes lembaga."

Gua terima sambil tergamam. Tak mengapalah kalau gua kena belasah. Seterusnya kerana bagi gua, kalau gua tak bagi pelepasan kepada mesyuarat lain, mesyuarat tersebut tidak berjalan. Sebagai orang yang berfikiran untuk kepentingan jabatan maka gua tidak mementingkan diri sendiri. Jadi, dua-dua dapat berjalan serentak. Gua dah protect lu, jangan lu pulak tikam dari belakang.


KOMA.


Gua mengalah, gua kena belasah. Tahukah kalian betapa sukarnya jika kita mempunyai 2-3 orang bos dalam satu masa.


NOKTAH.


.

4.1.12

Definisi Tinggi


Ini TV lama. Lama TV ini. Dibeli dari kedang ABANG. Harganya RM400.00 ketika itu. Kalau dinilai harga semasa mahu mencecah RM4K. TV ini sangat tahan maki. Teknologi monitor TV masih menggunakan kanta cembung jenis kaca. Masih menggunakan wayar. Saya guna TV ini dari tahun 2007 sehingga 1433H. Lama kan?? Satu hari saya pergi kedai ATAS RAJA. Saya beli TV yang lebih kecil dari ini. Tapi sound system nya lebih canggih. Bukan kerana saya tak suka pada TV ini. Tapi mata saya naik juling bila tengok TV ini yang gambarnya melengkung.

Berbalik kepada sound system tadi. "Oit, abang nak tengok TV ke nak dengar suara dari TV." Kata awek saya. Kemudian, saya balas, "Kadang-kadang suara merdu tidak menggambarkan orang itu manis. Manakala, suara garau atau kasar kita kata rupa dia hodoh. Walhal, kita belum bersemuka dengannya. Jadi, vokal bukan sekadar rupa."

Awek saya balas. "Apa yang abang merepek ni??..."

Memang awek saya suka bahasakan saya abang.

Saya balas. "Saje.. Menghiburkan hati orang. Walaupun hati kita terbakar.. Apa salahnya..."

"Apabila kita hendak memilih telefonis atau operator. Rupa jatuh nombor dua. Suara merdu jatuh nombor satu. Sebab orang dengar suara kita bukan tatap wajah kita."


HABIS.


Ketika saya baru dilantik menjadi registerar di Mahkamah di Wilayah Selulit. Saya sering tertanya-tanya apakah faktor-faktor yang menjadi penyebab saya dipilih. Lama saya fikir. Sampai mengganggu perjalanan kehidupan saya. Kemudian, saya dapat jawapannya. Dalam Mahkamah di Wilayah Selulit. Salah satu tugas registerar adalah membacakan kes untuk disebutkan atau dibicarakan pada hari berkenaan.

Lalu saya baca, "Kes yang ditetapkan pada hari ini.. bla bla bla.."
Sambil saya baca ada kedengaran suara-suara sayu menyahut. Wow! Macam suara Jamal la. Suara jantan!

Saya tak bangga. Apatah lagi takbur. Dan tak kan pada suara atau bakat saya saya terpilih. Kalau melihat pada raut wajah pula tidaklah sehensem mana. Rupa jatuh nombor tiga barangkali. Sekali pandang orang rasa gerun kerana susah nak senyum. Tapi tapi tapi... Kini, barulah saya tahu bahawa suara saya jatuh nombor dua. Komited dan tanggungjawab jatuh nombor satu. Manakala, hati yang bersih segala-galanya.

HABIS.

Orang yang pernah mengalami dan merasai ranjau-ranjau kesusahan hidup yang pancaroba akan rasa biasa apabila sekelumit kepayahan datang kepadanya. Alah bisa tegal biasa. Manakala orang yang tidak pernah mengalami kepayahan hidup apabila kerumitan kecil datang kepadanya. Itu sudah dianggap kerumitan yang dahsyat baginya.

Tegur saya apabila saya bongkak dan sombong.


SEKIAN.

TV di atas sudah ada pembelinya. Terima kasih.


NOKTAH.


.