15.5.12

Hari-hari Hari Ibu dan Hari Guru

Tulisan ini hanya spontan apa yang terfikir. Penulis bersifat jujur. Tidak hipokrit dengan sengaja mengada-adakan cerita atau menokok tambah bagi nampak penulis sangat beriman atau sangat tawadduk. Hanya menukilkan sebagai terapi minda.

Satu malam. Tinggal ayah (34). Afiqah (8), Afifah (5) dan Akif (3). Rumah ada perabot sediakala. Ibu (35) dan Arif (1) di hospital. Semua masih dalam keadaan teratur kecuali susunan kasut dan selipar di rak. Esok ada sambutan hari guru di sekolah Afiqah. Sibuk cikgu mewawarkan melalui surat kepada ibu bapa. Sedang hari ibu ke hari ayah ke. Takde pun ibu bapa bagi surat pada guru sekolah. Masa hari pertama ibu dan Arif ada di hospital mereka (afiqah, afifah dan akif) bersedih. Yang paling sedih, Afiqah. Hatinya cepat tersentuh sejak dari kecil dia memang begitu. Dah tak hairan. Tapi, ayah dapat mententeramkan jiwa mereka walaupun ayah turut bersedih. Rasa kekosongan. Kakak, jangan menangis. Ibu jalankan tanggungjawabnya. Ayah pun jalankan tanggungjawab ayah. Hanya lokasi yang berbeza. Malam ini dah masuk malam ketiga. Mereka dah boleh senyum dan bergembira kerana mereka telah faham. Mereka faham dari pengalaman. Pengalaman adalah guru yang terbaik untuk mereka. Satu hari, kalau menghadapi situasi yang sama setidak-tidaknya mereka dah pernah alaminya. Alah bisa, tegal biasa.

Oh, hari ibu dah lepas tapi belum terlambat ayah mengucapkan selamat hari ibu. Tak payah tunggu hari ibu kerana hari-hari adalah hari ibu. Sama juga dengan hari bertemu pelanggan. Hahaha...

Kita tak ada pembantu rumah. Kita kena belajar untuk hidup. Kakak kena faham. Hidup pun satu putaran lengkap. Kadang atas, kadang di bawah. Orang nampak kesenangan kita. Mereka tak mau tahu kesusahan kita dan kepayahan kita. Kita bukan orang senang. Ayah dulu orang susah. Sangat susah dan merempat. Ayah tak mau kakak merasai apa yang ayah rasa. Kalau nak cerita sini panjang lebar. Tak habis. Satu hari, kakak akan faham. Ya, satu hari kakak akan faham. Kalau kita bermula dari kesenangan kita tak tahu apa erti susah dan kepayahan. Ada orang yang lebih susah dari kita. Kita harus bersyukur.

Nak masak memang ayah tak sempat. Ini bukan alasan ayah dan bukan bermakna kita berlagak nak makan luar je. Kita beli bungkus je la. Kakak tanya bila nak bungkus hadiah. Ayah kata jap lagi ayah bungkus. Kakak tolong ayah nanti. Sekarang nak selesaikan urusan kain jemuran, basuh baju, lipat baju dan sebagainya. Susun Beg anak-anak untuk sekolah esok. Petang tadi, dah beli 4 pen batang merah dan kotak stensil untuk Afiqah bawa ke sekolahnya sebagai hadiah hari guru. Itu aje yang ayah mampu untuk menggembirakan Afiqah. Selepas ini, pandu Afifah baca ikrak dan buku e xtra. Alhamdulillah, dia dah lancar mengaji dan membaca. Sedang rakaknya yang lain masih merangkak dan tercungap-cungap.

Kedengaran, Akif menyanyi di bili "memang tak ada lelaki.. Seperti aku..." budak sekarang, 3 tahun dah tahu lagu Aliff Satar.

Dalam pada ayah sibuk mengurus rumah tangga. Afiqah telah ber sms dengan ibu. Bila ayah lihat. Ini sms yang dihantar kepada ibu. Bernombor dari Afiqah dan bertanda ~ dibalas ibu. Alahai.. Terharunya...

1. Bila ibu nak balik
~ Tunggu adik arif sihat dulu ye

2. Tapi kakak sedih
~ Jangan sedih.ayahkan ada

3. Tapi orang lain ada ibu kakak je kat hispital (memang ditulis begini)

~ takpe kejap je, kesian adik arif, diakan tengah sakit nanti dia dah baik ibu balik la. Dah beli pen merah ke
4. Dah ayah belikan. Kakak ada homerk bahasa arab dan sains

~ Ok kakak buat tau. Kalau tak tahu tanya ayah. Adik Arif tak cukup oksigen lg dalam badan dia, kesian dia. Kakak doakan adik cepat sembuh ye

5. Takpalah ini dugaan saje. Semua orang ada dugaan

6. Ibu kakak kesianlah harap ibu pun berdoa amin

7. Selamat malam ibu
~ Selamat malam semua

8. Ibu ayah nak cari kotak ibu tautak kat mana kotak
~ Kotak ape kalu takde masukn je pen tu dlm plastik kuning yg keras ada kat rak bilik akif yg ibu letak barang kuih n jdk ibu.lepas tu letak reben.reben ada kat laci bwh oven.

Selamat Ibu dan Hari Guru.Sent from my iPad

No comments: