26.5.11

Kalau kita tidak fokus. Apa pun tak boleh. (part I)

Kita jangan sekali-kali angkuh dan bongkak walaupun perkara itu dah biasa kita buat. Kita juga jangan mendabik dada sekalipun kita ada bulu dada. Atau dada kita bidang. Waima ada bonjolan sekalipun. Kita ambil sikap sederhana saje. Buat macam tak ada apa-apa berlaku.

Suatu pagi, gua terlalu sibuk dengan urusan-urusan duniawi. Gua juga terlalu banyak benda-benda yang hendak difikir dalam kotak pemikiran gua. Sampai rambut pun naik serabut.

Seusai menghantar awek gua ke hospital untuk bersalin. Gua bergegas ke rumah pula untuk ke pejabat dengan kadar seberapa segera. Maklumlah, mulut tempayan boleh ditutup, mulut orang tak boleh. Mulanya gua rasa lega sebab mahu hantar anak-anak ke Taska yang tak berapa friendly sangat. Tapi, mereka tak mahu dan berkeras mahu ikut gua ke pejabat yang gua sayangi. Makanya, gua terpaksa memandu kereta berbanding menunggang motosikal pada hari-hari sudah.

Dalam perjalanan gua ke pejabat, dalam perut kereta kedengaran mereka kegembiraan macam nak pergi ke Taman Tema. Walhal, mereka tak tahu gua menempuh kesesakan lalulintas yang amat dahsyat. gua rasa sedikit tertekan ketika memandu. Sila-silap kalau ujian memadu ni boleh jatuh gagal dibuatnya.

Gua teruskan pemanduan. Dalam pada itu, gua terfikir bagaimana awek gua di hospital. Bagaimana kerja di pejabat yang tak putus-putus. ikan-ikan di rumah, pokok-pokok yang tak disiram. Porak peranda dibuatnya. Ditambah pula dengan SMS masuk dan panggilan masuk bertalu-talu dari tadi.

Lalu, sebelum pintu tol, gua ambil lorong paling kiri. Damn! Gua dah masuk lorong motosikal. Baru gua sedar. Itupun gua dah separuh jalan yang jalannya semakin sempit. Gua pandang cermin belakang. banyak motosikal berhenti dan tersangkut kerana kereta gua menghalang laluannya. Ada yang geleng kepala dan ada yang buka topi keledar menepuk dahi mereka. Aarrrgghhh!! Gua relax. Dapat kawal situasi. Gua ambil keputusan kalau gua teruskan perjalanan. Kereta gua tak muat sebab devider jalan makin kecil dan meninggi. Jadi, gua ambil keputusan ke lorong sebelang kanan iaitu masuk betul-betul di penghalang laluan tol. Gua pulas stereng dan kereta gua sedikit tersangkut.

Jeng jeng jeng, kereta gua dapat selit sebelah lori yang sedang membayar tol. Gua selamat mencelah. Gua tak payah bayar tol! Hahaha, hari itu gua jimat membayar duit tol. Kah kah kah kah....

Kita jangan sekali-kali angkuh dan bongkak walaupun perkara itu dah biasa kita buat. Kita juga jangan mendabik dada sekalipun kita ada bulu dada. Atau dada kita bidang. Waima ada bonjolan sekalipun. Kita ambil sikap sederhana saje. Buat macam tak ada apa-apa berlaku.


.

25.5.11

Buah karom part I

Satu hari, gua cakap dalam hati. Gua nak naik bas awam lah.. Maka, gua pun beli tiket bas. Takkan gua beli tiket kapal selam pulak kan. Gua pun naik bas. Mula je gua duduk. Zas, gua tidur. Tau-tau je gua sampai Johor Bahru. Woah, sedap rupanya naik pengangkutan awam ni. Tapi lagi sedap kalau main karom mendapat kemenangan yang berganda. Wallau wey!

Kenapa? Lu orang tak percaya ke, muka ganas macam gua ni main karom. Apa lu orang ingat, main karom tu nak kena muka yang suci-suci je ke... Adoii..yai..

11.5.11

Santapan sebelum ke kayangan

Gua masuk dalam lif. Biasalah, kalau pejabat tinggi macam di kayangan. Dari bawah pastinya sudah terhidu aroma yang indah-indah belaka. Itu belum naik atas lagi. Asalnya, gua dua orang. Sorang brader tinggi dan sorang brader pendek. Campur gua tiga orang. Eh, apasala tiga orang pulak!

Lif naik. Kemudian, berasak-asak gadis-gadis masuk. Macam tak tahu apa erti lif. Mereka wangi-wangi belaka. Takde langsung yang bau ketiak hangit. Harum-harum belaka. Maklumlah, nak naik kayangan. Cuma yang gua tak tahan, mereka himpit gua. Sudahnya, gua terhimpit antara dua buah di depan dan belakang. Tipulah kalau gua tak stim. Gua saja cuba gesel-gesel siku gua yang tak buruk pada buah gadis yang belakang. Cis! Ada respon, sah, memang bukan gua je yang gatal. Maknanya, gua bertepuk dua belah tangan.

Biasalah, kalau pejabat tinggi macam di kayangan. Dari bawah pastinya sudah terhidu aroma yang indah-indah belaka. Itu belum naik atas lagi. Baru di bawah sudah ada dihidangkan buah-buahan tempatan.


.