3.11.10

Walimah

Aku rindu akan kedamaian yang kini tiada bertakhta di hati. Asyik hiruk-pikuk kota yang tak tentu hala. Aku mengorak langkah menuju ke arah kedua mempelai yang sedang tersenyum girang. Keriangan yang dirasa sepatutnya aku rasai bersama.

"Ina, Ina jangan khuatir. Abang berjanji pada Ina. Abang akan menjaga Ina dengan baik. Abang akan curahkan segala kasih sayang kepada Ina." Kata-kata Nid yang masih segar diingatanku.

Waktu itu, aku rasakan yang aku akan dapat mencapai kebahagiaan lagi. Ya, kebahagiaan yang telah hilang setelah ayah meninggalkan kami.

"Pergi! Berambus dari sini! Penipu!" ibu menjerit.

Aku tidak pernah melihat ibu semarah itu. "Ah! Diam kau!" jawab ayah. Tangan keras kematu terangkat tinggi, melayang menampar pipi gebu ibu. Waktu itu, aku seakan-akan terpaku di tempat dudukku. Tidak pernah ayah dan ibu bertengkar sebegini hebat. Bekas tapak tangan ayah meninggalkan kesan di pipi ibu. Aku masih ingat lagi; ibu menangis tiada henti. Kecewa. Menyesal. Geram. Marah. Sejak hari itu, ayah tidak pulang ke rumah. Apa yang aku tahu, ayah sebenarnya sudah berkahwin dan sudahpun mempunyai seorang anak. Ibuku merupakan isterinya yang kedua. Kasihan ibu, baru hari itu segala rahsia ayah terbongkar.

Aku bersalaman dengan pengantin perempuan yang ternyata sungguh ayu berpakaian kebaya merah jambu. Kemudian, aku bersalaman dengan pengantin lelakinya. Dari sinar matanya, tergambar perasaan yang hanya sahaja diketahuiku. Biarlah ia menjadi rahsia. Aku mengukir senyuman kepadanya. Ampangan manik-manik jernih seakan-akan tiada berdaya untuk menampung beratnya. Dengan pantas, aku mengorak langkah…. mengorak langkah ke kenangan silam…

"Tidak! Tidak! Ina tidak percaya!" kataku.
"Maafkan ayah, Ina. Ayahlah yang menyebabkan Ina merana begini," ayahku berkata.

Aku tidak percaya. Ayah sekali lagi merampas kebahagiaan dan kedamaian yang selama ini aku impikan. Nid ialah abangku sendiri! Anak ayah pada isteri pertamanya. Nid sendiri tergamam. Terkejut dengan penjelasan ayah. Ibuku sendiri rebah ke lantai apabila aku menceritakan ibu perkara yang sebenar.

Kakiku membawa aku pergi. Aku tidak menyalah.

Jagalah barang kita

Separa fiksyen.

Gua dan sekumpulan lelaki berada di bilik persalinan. Dalam sebuah kelab ekslusif di pusat bandar. Baru saja keluar dari gym. Tiba-tiba kedengaran deringan Handphone di penjuru bilik tersebut. Seorang lelaki menjawab panggilan itu. Terjadilah perbualan seperti berikut...

"Hello?"

"Abang! Ni sayang ni,"

"Emmm... "

"Abang masih ada di kelab lagi ke?"

"Iye."

"Sayang sekarang ni berada di Shopping Complex, dua blok dari kelab abang tu. Sayang ada nampak basikal untuk senaman ni.. Boleh ke sayang beli?"

"Berapa harganya?"

"Cuma RM300.00 aje. Cap ayam punye"

"Okey. Belilah kalau memang awak dah suka sangat..."

"Arghhh thanks bang dan tadi sebelum datang sini sayang ada singgah di Cycle & Carriage dan tengok Mercedes model terbaru. Sayang suka kat satu model tu. Dan sayang dah bincang dengan jurujualnya dan dia setuju nak bagi good price. Lagipun elok juga kita tukarkan dengan BMW yang kita beli tahun lepas tu"

"Berapa harga yang dia bagi?"

"Cuma RM280,000 ..."

"O.K tapi pastikan harga tu dah on the road."

"Great! Before we hang up, ada satu perkara lagi..."

"Apa?"

"Abang jangan terkejut pulak, sayang dah semak akaun bank abang dan.... pagi tadi sayang singgah di pejabat ejen hartanah dan sayang dapat tau rumah yang kita tengok tahun lepas tu... sekarang nie untuk dijual. Abang ingat tak? Rumah yang ada swimming pool bentuk love tu, ada taman orkid kat belakang, berhadapan dengan pantai tu. Cantik kan bang..."

"Berapa harga yang mereka minta?"

"Cuma RM740,000... Okey kan bang, dan sayang tengok dalam akaun kita boleh cover harga tu."

"Eloklah kalau macam tu, confirm cepat sebelum orang lain beli, tapi cuba dapatkan harga RM700,000. OK?"

"OK, abang sayang, terima kasih bang, kita jumpa malam nanti ye!! I Love You !!!"

"Bye... I Love you too..."

Gua berhenti bercakap, menutup flap handphone sambil mengangkat tangan memegang handphone tu dan bertanya pada yang ada dalam bilik tersebut.

"Ada sesiapa yang tahu ke handphone ni siapa punya?"


.