13.1.10

Tertekan

Kali ni, gua masuk tandas. Gua baca doa masuk tandas. Tingkat tujuh belas plak. Sama je tandas dia. Gua masuk. Buang air dalam pundi. Sebab dalam sejuk lepas mesyuarat pundi kencing gua penuh. Arrgggh! Lega gua kata. Gua berdehem untuk mengetoskan air yang meleleh. Takut basah pula nanti. Seusai gua membereskan hajat gua. Gua mula. Buka paip. Zassss! Air memancut laju nak mampos dari paip. Damn! Basah kuyup gua dibuatnya.

"Bang, afsal basah?"

"Bumbung tandas bocor bro!"

Kenapalah tekanan air laju nak mampos. Tertekan gua! Tertekannnnn... Aduyai..

11.1.10

Kucar-kacir

Satu pagi. Semua tiada lagi. Aku masuk pejabat. Perut rasa memulas. Lalu ke tandas. Masuk tandas. Pergi menunaikan qada' hajat. Ada dua pilihan. Satu duduk. Satu cangkung. Aku pilih yang mencangkung. Dalam aku hampir siap. Sedang membuka pili. Mahu beristinjak. Ada orang. Sebelah tandas. Keluar. Kedengaran pintu tandas. Kemudian, kedengaran pintu utama bilik air dibuka. Aku sedang mengacukan paip. Bagi tujuan pembersihan istinjak.

Tap! Suis luar ditutup. Aku dalam kegelapan. Umpama orang buta. Damn! Macamana aku nak... Tak nampak apa!!! Orang itu menutup suis lampu. Shit! WTF. Dalam keadaan gelam aku menyelesaikan qada' hajat. Arggghh!!! Henpon plak tertinggal rumah. Kalau tidak boleh juga guna cahaya henpon. Aku rasa macam orang buta. Baru aku merasai nikmat mata. Beginilah keadaan orang buta. Aku cuba mensyukuri.

Setelah aku keluar, terpandang notis "SILA PASTIKAN SUIS DITUTUP SETELAH KELUAR DARI TANDAS".

.

7.1.10

Kata kunci

Gua memang jenis yang lambat mesra. Lambat serasi. Baik orang mahupun haiwan ternakan mahupun benda di sekitar. Tapi, bila gua dah serasi korang akan jadi girang. Memang korang akan rasa. Bak kata Dato' kehadiran kita perlu dirasai. Balik kepada serasi tadi.

Masuk hari ini, dah hampir 21 hari, gua tiap-tiap malam melayan hero dan heroin di rumah. Nampak, ada perubahan. Mereka dah kenal siapa ayah mereka. Haha! Maknanya, dah masuk 14 hari bekerja di pejabat yang sejuk macam kutub utara. Pada hari pertama aku datang, waktu solat Zohor ke Asar ke gua turun di tingkat bawah untuk solat berjemaah. Sehinggalah pada minggu berikutnya, gua nak cuba solat di surau comel pejabat.

Gua nak berwuduk. Gua pun pergi tandas. Mahu ambil wuduk takkan dalam jamban. Gua nampak ada kepala paip kat luar. Gua pulas. Air tak keluar. Akhirnya gua gunakan pili jamban. Damn! Ada satu hari, masa gua sedang memerut, kedengaran bunyi air paip mencurah dari luar. Maknanya paip kat luar boleh guna bai! Gua pun terfikir. Macamana mereka guna boleh keluar air. Aku pulas tak keluar air. Shit!

Dan. Pada hari semalam. Hari yang ketigabelas. Gua masuk tandas. Gua pandang cermin. Gua cermin diri gua. Afsal ramai orang kata muka gua ada iras-iras Rosyam Noor. Gua redha. Dalam masa yang sama gua terpandang paip kunci di atas. Wo! Gua kata. Paip ini yang kawal air keluar paip bawah. Woho! Yeay! Baru gua dapat. Kini, baru gua dapat belajar sesuatu. Ada dua perkara gua belajar. Satu, cermin diri. Dua, satu benda tak semesti satu jalan kunci penyelesaian. Yes! Gua dah dapat kata kunci pejabat.

6.1.10

Polamesi

Gua tak mahu entri di blog ini mati. Konsistensi itu perlu dalam segala hal. Tapi, ada beberapa perkara lu kena buang konsistensi itu. Contohnya, kalau lu tak pernah cukup solat. Lu tak bolehlah konsisten untuk tidak menyukupkan solat itu. Berdosa beb! Boleh masuk neraka! Silap-silap lu mati pun liang lahad tak mau terima. Buang konsistensi, masuk anjakan paradigma dalam kes ini. Itu gua baru bawakan contoh syurga dan neraka. Belum gua bawakan contoh kabanyakan hari ini pemaju suka merekabentuk banyak jalan mati di taman-taman perumahan, di kawasan industri dan di kawasan perkedaian. Ada pula planner yang meluluskannya pun suka sangat tengok jalan mati. Matilanak!

Lu tak payah mendesak gua untuk terus menulis. Gua sendiri ada motivasi diri untuk desak diri gua sendiri. Pada malam hari yang sunyi untuk gua dapatkan ide. Desakan ini yang membuatkan gua berjuang untuknya. Maklumlah, awal-awal bulan ni. Belanja anak-anak sekolah membuatkan gua terdesak dan sedikit sesak. Tapi gua percaya ulat dalam batu pun boleh hidup. Masalahnya, gua bukan ulat!

Hijaunya daun itu, cukupnya klorofil dan cahaya yang diterimanya. Tapi, sesungguhnya gua masih hijau di sini. Belum cukup masak untuk dipetik dan dipulas pada bila-bila masa. Hijau yang gua maksudkan di sini bukan hijau mentah. Pantang! kalau lu cakap lu new comer. Take a challenge bro! Kan gua dah spekong. Back to the point. Lu ambil itu tugas. Lu duduk, lu fikir apa nak buat. Lu jangan lihat apa yang lu usahakan. Tetapi lihatlah apa yang lu belum selesaikan. Sama-samalah kita selesaikan.


.

4.1.10

Berkuatkuasa empat haribulan sila isi buku log


Tahun 2010 mempersembahkan, penampilan baru my superhero! Jeng jeng jeng...

Sejak gua masuk jabatan J, badan gua mula membesar bagai dipam-pam. Mengelembung sana. Mengelembung sini.. Ini semua nafsu yang perlu gua tahan. Kalau tidak dikawal, boleh hanyut gua. Bukan setakat hanyut, silap-silap boleh tenggelam. Itu perkara yang ketujuh. Perkara pertama gua nak cakap kat sini, my superhero dah mula mengenali superheronya idolanya yang sebenar. Setiap malam, ada di sampingnya. Lupakan itu!

Satu hari, gua khusyuk buat kerja dalam bilik berkaca gua. Yang sifatnya telus. Dalam jabatan J, gua perhati mereka semua sibuk ke sana ke mari. Gua pun jadi panik. Kenapa mereka sibuk nak mampos! Apa urusan yang mereka buat? Banyak soalan bermain di kepala gua. Kejap ke sana. Kejap ke sini. Bawa fail. Lalu, gua pun terpanggil untuk sibukkan. Gua ambil bingkai, gua gantung kat dinding. Panik gua makin menjadi-jadi bila orang yang sama lalu-lalang melintasi bilik gua. Kemudian. Gua ambil sekeping kertas A4, gua tulis "JANGAN PURA-PURA BUAT-BUAT SIBUK DENGAN MUNDAR-MANDIR DI HADAPAN BILIK INI SAMBIL MEMBAWA FAIL"

Gua simpan. Tunggu masa je gua nak tampal. Gua pun ada takut-takut jugak nak tampal. Mesej yang gua nak sampaikan kat sini, sesibuk mana pun kita. Jangan lupa hubungi keluarga tersayang. Apa khabar mereka? Semoga 2010 menjanjikan sesuatu yang WOW!


.