24.5.10

Wahyu

Satu hari gua terima wahyu. Ada tercatat "Tindakan segera sebagaimana dibincang". Gua syak ini bukan sebarang wahyu. Ini mesti wahyu yang memartabatkan dunia perancangan. Gua pun buat biasa-biasa je. Jangan kelam-kabut sangat. Dan jangan terlalu panik. Tak elok kalau pagi-pagi dah panas. Menjejaskan kesihatan. Gua pulak jenis lambat panas. Elok buat aktiviti memanaskan badan terlebih dahulu.

Lu bukan tak tahu. Ini bukan pertama kali gua dapat wahyu sebegini rupa. Asala dapat wahyu je, kerja lain mesti tak jalan. Rileks ar beb! Gua cuba tenangkan fikiran. Gua pergi surau baca al-Quran. Baca sekali dengan terjemahannya. Lantaran itu, gua pun sediakan kelengkapan seperti tukul, pahat, gergaji, pemutar skru, spanar, sesiku L, tabung uji, kertas litmus biru, kelalang kon, mikroskop, mentol, asid sulfrik cair dan perkakasan yang sewaktu dengannya. Tak cukup dengan itu gua sediakan juga perisian. Bukan apa, takut-takut apa yang gua buat macam jadi satu pembaziran dan terlebih laku (over do it). Gua tak nak lah jadi macam projek delegasi angkasawan negara. Pulang dari misi, budak-budak sekolah tiada peningkatan langsung mengenai sains dan hukum jirim. Apa yang mereka minat adalah personaliti angkasawan bukan subjek yang dibawa angkasawan.

Petang itu, gua cakap dengan Selkom. Gua nak potong gua punya berokbeng. Apa barang dia boleh cakap, genapkan sebulan dulu dan buat surat. Ek eleh, gua kata. Sambung punya senang tapi nak potong menyusahkan orang. Potong lain tak susah pun. Tak mesra pengguna langsung! Hangin betul gua dengan Selkom. Baru ada tunggakan bayaran RM120.36 sen dah suruh peguam hantar surat yang berbaur ugutan ke mahkamah. Dia ingat, gua nak bayar. Jangan letakkan harapan yang terlalu tinggi la...


.

1 comment:

Hambali ® said...

haha puak kapitalis memang macam tu .... masa nak jual bukan main berjanji.....