23.3.10

Kebolehidupan

Satu hari, duit dalam dompet gua semakin nipis. Sampai satu tahap tinggal not biru je dalam tu. Dalam bank apatah lagi. Gaji pulak masuk lambat lagi. Aduyai... Semua jemputan yang melibatkan perjalanan jarak jauh terpaksa gua batalkan. Perjumpaan dengan DYMM Sultan pun gua tolak atas dasar itu. Gua fikir punya fikir. Sudahnya, gua dapat ide. Di rumah gua banyak kotak-kotak ekoran dari baru pindah rumah. Gua pun dengan pantas mengemas segala kotak-kotak. Susun elok-elok. Gua kumpul. Gua ikat. Bersedia untuk dijual. Dalam masa yang sama gua jumpa peti ais di laman rumah gua. Owh, itu peti ais gua yang penghawa dinginnya dah tak dingin lagi. Gua angkut peti ais tu. Manalah tau kalau-kalau tauke kitar semula tu nak angkat lima ratus ringgit peti ais gua. Dapatla gua buat pembayaran wang pendahuluan untuk motosikal yang gua idam-idamkan. Gua mula berangan-angan.

Hasil penjualan peti ais dan kotak. Gua dapatla RM17.70. Wow! Lumayan, gua cakap sambil terlonjak-lonjak keriangan. Dia angkat peti ais gua RM10 je. Punyalah rugi beli peti ais ni rupanya. Baru gua tau. Susut nilai boleh menjunam dengan dahsyat sekali. Dalam perjalanan pulang, gua singgah nursery jual pokok, pasu, rumput, batu dan sebagainya. Gua singgah. Entah apa rasukan yang dah masuk dalam diri gua. Gua pun tak tahu. Gua pun beli rumput dua keping. Gua beli pokok lidah buaya sepokok. Harga semuanya RM11.00. Gua bayar. Gua berambus. Dengan rasa gembira. Dalam kereta, gua teringat kata-kata awek gua. "Bang, duit tu nak beli susu anak dan sayur-mayur untuk dalam seminggu ni." Woo! wo wo.., gua tersedar dari lamunan. Alamat gua kena sumpah apabila sampai di rumah. Silap-silap awek gua bagi pelempang laju-laju pada pipi gua yang gebu ni. Boleh batuk berdarah dibuatnya. Uiks!

Gua balik je. Gua terus semai pokok. Dan tanam rumput yang dibeli tadi. Cantik! Sungguh puas hati gua. "Wey bang! esok lusa kalau lapar, abang makanlah pokok dan rumput ye. Orang beriya-iya nak jimat. Dia pergi beli pokok pulak.." Dengan nada serius. "Dia bergurau ni..." Dalam hati gua. Dia tak tahu, gua beli pokok dan rumput tu untuk jangka masa panjang. Bukan ke tumbuh-tumbuhan membekalkan oksigen kepada kita. Haiiiiiiyy... Tunggulah hasilnya lima belas tahun lagi. Gua pun tengok dalam dompet gua tinggal sekeping not hijau dan sekeping not biru. Itulah not yang ada. Gua tengok muka awek gua. Gua tengok dompet. Terus gua berkata, Ya Allah, berilah kami kekuatan untuk terus menjalani kehidupan yang penuh cabaran dan ranjau ini.


.

No comments: