2.12.08

Hantaran tinggi bukan jaminan kebahagiaan rumahtangga

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Ada banyak alasan manusia yang membuat dasar dari hakikat pernikahan, hakikat yang seperti apakah yang paling membahagiakan? Cuba kita lihat, dan manakah pilihan kita?

Jika hakikat pernikahan adalah kerana SEX, maka pasangan rajin bertengkar jika servis di kamar tidur tidak memuaskan. Atau rajin hadir di SEX parti.

Jika hakikat pernikahan adalah kerana HARTA, maka pasangan bakal bubar jika bangkrup.

Jika hakikat pernikahan adalah kerana BEAUTY/BODY, pasangan bakal lari jika rambut beruban dan muka kerepot atau badan jadi gendut.

Jika hakikat pernikahan adalah kerana ANAK, maka pasangan akan cari alasan untuk pergi jika buah hati (anak) tidak hadir.

Jika hakikat pernikahan adalah kerana KEPERIBADIAN, pasangan akan lari jika orang berubah tingkah lakunya.

Jika hakikat pernikahan adalah kerana CINTA, hati manusia itu tidak tetap dan mudah terpikat pada hal-hal yang lebih baik, lagi pula manusia yang dicintai pasti MATI / PERGI.

Jika hakikat pernikahan adalah kerana IBADAH kepada ALLAH, sesungguhnya ALLAH itu KEKAL dan MAHA PEMBERI HIDUP kepada makhlukNYA. Dan ALLAH mencintai hambaNYA melebihi seorang ibu mencintai bayinya. Maka tak ada alasan apapun di dunia yang dapat meretakkan rumah tangga kecuali jika pasangan mendurhakai ALLAH.

sumber : forwarded email

*****

MAS KAHWIN YANG HILANG. KLIK SINI
Sumber imej : maskahwin.com



.

9 comments:

hanafana said...

em..
mcm nie ek??
em..sgt infomasi..
mekacehh..
terbuka sikit minda..

Tirana said...

Begitulah yang sepatutnya, perkahwinan biarlah ikhlas kerana Allah kerana Allah kekal.

ezzati said...

nak kawennnn

addyaholix said...

buat aku rasa nak cepat-cepat kawen. tapi bila aku tengok angka RM15500, aku buat-buat seolah tak baca blog ko!

AiE bAhRi said...

walawei...
min rm15500? baru je nk kawin...
tgk je angka tu terkedu seketika..
apa kata anda sponsor saya nanti?
suku pun jadi la..
muakaka...

silent paranorm said...

tu rege jual orang tu.. tuk, aku penin lagi la.. camno kao tukar background kao ek..

pemikir lapuk said...

bukan niat nak bcerai...tapi tersalah pilih pasangan je....hehehehe

paiseh said...

ada kg aku mat2 pet senang2 je dpt kawen.. jeles tol..!

ha_si_na said...

nawaitu yang baik....insyaallah allah akan bantu..!!